Energisparande och ventilation

 

Rätt inomhustemperatur

I vårt avlånga land uppfattar vi en temperatur mellan 18 och 20 grader som lagom varmt. Vi vill ofta ha det lite svalare i sovrummet, medan rum med mycket aktivitet, som t.ex. köket lätt blir för varmt.
För varje grad som du sänker din inomhustemperatur så minskar du uppvärmningskostnaden med omkring 5 procent.
Ett extra tips: Ha det lite svalare i rum som du inte använder. Och sänk temperaturen när du reser bort. Detta gäller även om du bara reser bort en helg. Det är en myt att man behöver mer värme för att värma upp huset igen.

Man spar mycket energi och pengar på det sättet.

 

Ventilation

Ventilationssystemet är uppbyggt på att springventilerna vid fönstren ska vara öppna. Stängs dessa förorsakar det problem i lägenheten och hela systemet rubbas.

Önskas kraftigt luftbyte i lägenheten kan man för en kort stund öppna fönstret på glänt och skapa korsdrag (högst 5 minuter). Ha aldrig ett fönster på glänt under en längre tid.

Vid matlagning ska du ej öppna fönstret i köket när du forcerar köksfläkten. Gör du det så slås spiskåpans effekt ut och matoset går in i lägenheten. Vill du vid matlagning öppna ett fönster ska du välja ett fönster som är längst placerat från köket. Då går den friska luften genom lägenheten och ut genom fläkten i spiskåpan och drar med sig matoset.